Je wilt een webshop beginnen, maar je hebt geen idee hoe je moet beginnen. Door alle mogelijkheden zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Wil je alles zelf doen of wil je liever dingen uit handen geven, zodat je zelf minder hoef te regelen?

Er zijn genoeg platformen zoals WooCommerce (een plugin voor WordPress) of Magento, waarbij je alles zelf kunt regelen. Daarnaast heb je ook SaaS webshopsoftware (Software as a Service), waarbij je een maandelijks bedrag betaalt om een hoop werk uit handen te nemen. De twee populairste oplossingen in Nederland hiervoor zijn Lightspeed en Shopify. Shopify is wereldwijd de grootste partij, terwijl Lightspeed zich voornamelijk op de Nederlandse markt right. Ik zoek uit welk platform het beste is.

Wat is Shopify?

Shopify is waarschijnlijk wereldwijd de meest gebruikte software voor hosted webwinkels. Op hun site geven ze aan momenteel (november 2018) meer dan 600.000 webwinkels live te hebben staan, met een omzet van 82 miljar dollar. Shopify is begonnen in juni 2006.

Wat is Lightspeed?

Lightspeed eCommerce is begonnen als SEOshop in Nederland, en enkele jaren terug overgenomen door Lightspeed, en vervolgens samengevoegd in het hele pakket van Lightspeed. Onder Lightspeed valt naast de eCommerce software ook een populair kassasysteem. Lightspeed zelf is opgezet in 2005, en heeft in 2015 SEOshop overgekocht. Lightspeed geeft op hun site (in november 2018) aan meer dan 50.000 klanten te hebben, met 12 miljoen euro aan transacties per jaar.

Lightspeed vs Shopify: Prijzen

Een belangrijk punt voor beginnende webshops. De prijzen. Beide systemen bieden verschillende pakketten aan.

LightspeedShopify
Vanaf €49 per maandVanaf $29 per maand (ongeveer €25).

Beide systemen zijn uit te breiden naarmate je meer opties wilt. Zie deze prijs dan ook echt als de basisprijs, en ga er vanuit dat je meer kosten kwijt zult zijn.

Zo kun je met dit goedkoopste pakket van Lightspeed maximaal 250 producten in je shop plaatsen, enkel je producten in 1 land verkopen, en mis je cruciale mogelijkheden zoals productfilters en HTML/CSS aanpassingen.

Met het goedkoopste pakket van Shopify betaal je 2% van je opbrengsten aan Shopify, maar heb je wel onbeperkt producten.

Winnaar: Shopify

Lightspeed vs Shopify: Ondersteuning

Wellicht het grootste probleempuntje voor Nederlandse ondernemers: Waar Lightspeed een Nederlandse partij is en dus ook Nederlandse ondersteuning biedt, heeft Shopify dit niet. Omdat Shopify zich nog niet optimaal focust op de Nederlandse markt, kun je enkel nog in het Engels terecht bij Shopify. Wel bieden ze 24/7 ondersteuning via e-mail, twitter, livechat of de telefoon.

Lightspeed biedt zowel via de telefoon, livechat of e-mail support aan (afhankelijk van je pakket). Dit kan in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans of Duits. Engelse ondersteuning wordt 24/7 aangeboden, Nederlandse ondersteuning op Nederlandse kantoortijden.

Winnaar: Lightspeed

Lightspeed vs Shopify: Maatwerk thema’s

Zowel Lightspeed als Shopify bieden je optie om te kiezen uit meerdere thema’s, die je vervolgens zelf aan kunt passen. Om een echte unieke site te krijgen is het natuurlijk ook mogelijk om zelf een thema te (laten) ontwikkelen. 

Wil je gebruik maken van een bestaand thema? Bij Lightspeed betaal je hiervoor bij de meeste thema’s een maandelijks bedrag. Een Shopify thema schaf je eenmalig aan, waarna je hier zolang mee kunt doen als je wilt.

Winnaar: Shopify

Shopify vs Lightspeed: Koppelingen met andere systemen

Erg belangrijk bij een webshop is de mogelijkheid om deze te verbinden met andere partijen. Denk hierbij aan boekhoudsoftware, maar ook betaalmogelijkheden zoals iDeal, of verzendmogelijkheden zoals PostNL of DHL.

Gelukkig is dit voor beide partijen erg goed uitgewerkt. Zowel Lightspeed als Shopify bieden voor de Nederlandse markt genoeg mogelijkheden, en is het geen probleem om je klanten te laten betalen via iDeal (via bijvoorbeeld Mollie, MultisafePay of pay.nl).

Ook verzendmogelijkheden zijn bij beide systemen mogelijk via onder andere PostNL, DHL, DPD of UPS.

Daarnaast zijn er voor beide genoeg mogelijkheden voor boekhoudsoftware en POS software. Kunnen we hier dus een winnaar aanwijzen? Nee, eigenlijk niet.

Winnaar: Zowel Lightspeed als Shopify

Shopify vs Lightspeed: Apps

Zowel Shopify als Lightspeed zijn met behulp van Apps uit te breiden. Denk hierbij aan betere checkout-mogelijkheden, betere rapporten of marketing mogelijkheden. 

In principe bieden beide systemen genoeg mogelijkheden om de meest uitlopende mogelijkheden toe te voegen. Ook hier is dus eigenlijk geen duidelijke winnaar te vinden.

Winnaar: Zowel Lightspeed als Shopify

Conclusie

Wanneer je beide platformen gebruikt, zie je dat ze eigenlijk daadwerkelijk niet veel verschillen van elkaar. Waar Shopify wellicht iets meer opties en mogelijkheden heeft, heeft Lightspeed het grote voordeel dat het deels van Nederlandse afkomst is, waardoor het oorspronkelijk meer gericht is op de Nederlandse markt.

Tegenwoordig is dat echter niet meer zo’n probleem bij Shopify, omdat je met behulp van Apps je shop ook voor de Nederlandse markt meer dan geschikt kan maken. Verwacht je toch de Nederlandse ondersteuning vanuit de software? Dan zit je bij Lightspeed beter. Vind je dit minder belangrijk? Dan is het een goed idee om eens te kijken wat Shopify voor jou kan betekenen.

Maatwerk oplossingen

Heb je een keuze gemaakt, en zoek je iemand die je kan ondersteunen bij het ontwikkelen van een webshop? Ik ben bekwaam met zowel Lightspeed als Shopify, en help je graag bij het ontwikkelen van je webshop. Neem contact met mij op, en ik neem graag de mogelijkheden door!

Dit artikel verscheen eerder op teunelfring.nl.

Meer weten?

Op zoek naar Shopify experts? Wij kunnen je helpen met het opzetten of optimaliseren van jouw webshop.

Neem contact op!